Mijn kijk op therapie
Of een therapie helpend wordt blijkt lang niet enkel met werkwijzen verband te houden, maar ook heel erg met de relatie die therapeut en cliënt(en) samen krijgen. Van bij de start is een belangrijke vraag dan ook ‘of de klik er is’, en of je veiligheid ervaart. (Zonder veiligheid, geen zinvolle therapie!) Of dat zo is kan voor jou zelfs al voelbaar worden bij een eerste telefoontje of een mailcontact.
Bij kennismaking wil je uiteraard gehoord en begrepen worden: wat zit je in de weg? Wat is / zijn je klacht(en) dus. In hoe je je situatie, ook in je eigen gedachten, schetst neemt wat je hindert en zorgen baart wellicht heel veel plaats in.
Alleen een klacht echter geeft m.i. te weinig houvast om zinvol aan het werk te gaan: je actuele situatie heeft een geschiedenis, en je leeft binnen je ruimere omgeving: familie, vrienden, buurt, cultuur. Door dit te exploreren krijgen je zorgen voor ons samen meer hun betekenis tegen de achtergrond van je levensverhaal en je omgeving.
Ik heb een actieve werkstijl: ik luister, stel vragen, nodig je uit om samen bepaalde aspecten uit je levensverhaal te herbekijken. Ik blijf niet blanco (al blijft het aan jou om uit te maken waar je iets mee kan). Ik help je om woorden te vinden voor wat je ervaart. Soms daag ik een idee of een overtuiging uit. Al doende zoeken we meer ‘bewegingsruimte’, steunpunten, ruimte voor hoop en troost.
Ons spreken doorweven we met andere benaderingen: we werken a.h.v. opstellingen met poppen, hypnose, met metaforen en verhalen, enactment (zicht- en voelbaar maken in onze werkruimte wat er precies gebeurt wanneer je probleem zich voordoet), Eye Movement Desensitisation and Reprocessing,.
Ook aandacht voor ons lichaam vind ik bijzonder verrijkend: is dat lichaam gestresseerd, tot zelfs pijnlijk, energieloos… Heb je voeling met je lichaam? Via het lichaam kunnen we namelijk weten wat goed voor ons is, wat ons, en ons lichaam, tot rust kan brengen; via het lichaam kunnen we weer veiligheid gaan ervaren (waardoor we cognitief, creatief, sociaal beter gaan functioneren); en het lichaam vertelt op zijn eigen manier over onze ervaringen, vaak als spanningen die we soms al lang in het lichaam meedragen.
Het kan ook helpend zijn belangrijke anderen uit te nodigen.
Mijn werk met hypnose
Ik werk steeds vaker met hypnose. Waarom?
Ons vertrouwde denken brengt onze ervaringen razendsnel onder in categorieën van ervaringen (‘Dit is een situatie in de aard van…’). Hoe we met het dagelijks leven omgaan maken we uit aan de hand van overtuigingen en eerder gelegde verbanden en gevormde verklaringen. Op deze manier zijn we in staat om heel snel uit te maken hoe we met een situatie zullen omgaan. De keerzijde is dat overtuigingen of persoonlijke verklaringen ons in de weg kunnen zitten, zelfs vastzetten (overweeg bijvoorbeeld even welke impact op een leven een veralgemeende overtuiging als ‘ik zal nooit iets bereiken’ of ‘ik ben niet goed genoeg’ kan hebben).
Bij hypnose laat je jezelf met mijn hulp en begeleiding zinken in wat we ‘een trance’ noemen: de diepte en intensiteit hiervan kan variëren van die van een natuurlijke vluchtige trance – een dagdroom of ‘tussen waak en slaap’ – tot een heel sterk geconcentreerd zijn op je eigen beleving en binnenwereld, nauwelijks nog bewust van je omgeving op dat moment (bv de ruimte waar we werken). Maar hoe het ook zij… voelt het niet goed, dan is het onze natuurlijke reactie om uit trance te komen, en zo hoort het uiteraard ook.
Waarom werken met trance?
Trance op zich is per definitie een toestand van veiligheid. (Regelmatig zeggen mensen na een trance ‘dat ze niet wilden terugkomen (uit die fijne toestand.) Zulke kalmte bereiken kan op zich al erg betekenisvol zijn.
Andere belangrijke redenen om deze bewustzijnstoestand op te zoeken is dat ons denken dan beeldender, zintuiglijker, creatiever, associatiever is, en dat we ons minder vanzelfsprekend identificeren met onze vertrouwde ideeën, ook dus met genoemde beperkende overtuigingen. In trance kan je bijvoorbeeld ook merken dat je in staat bent situaties te ervaren als toeschouwer, of ze als het ware opnieuw mee te maken… Legio mogelijkheden dus om wat je hindert te herbekijken, om uitwegen te vinden uit de situatie waarin je je gevangen of geblokkeerd voelt.
Met hypnose wordt vaak rechtstreeks ingewerkt op symptomen en klachten (‘Ik rook teveel’ / angstaanvallen…). Dit soort werk doe ik niet. We starten uiteraard bij wat je hindert, maar gaan vervolgens samen bekijken hoe dit probleem ingebed ligt in je leven, en hoe je klacht tegen die achtergrond door ons begrepen kan worden. Daarmee gaan we aan de slag.
Telefoneer of mail me gerust als je nog vragen hebt.
• Sociotherapeut psychiatrie
• Psychotherapie in het kader van een C.G.G.Z.
• Begeleiding pleeggezinplaatsingen
• Gezinsbegeleider Bijzondere jeugdzorg
• Zelfstandig werkend psychotherapeut
• Opleider psychotherapie
• Coördinator groepspraktijk
• In-service-training systemische werkwijzen binnen psychiatrie
• Langdurige opleiding systemische psychotherapie
• Voortgezette opleiding gezinstherapie
• Opleiding narratieve therapie
• Basisopleiding E.M.D.R.
• Basisopleiding hypnose
• Supervisie bij Jan Olthof sinds 2013
• Begeleiding intervisiegroep (zie aanbod intervisieavonden ‘Het sprekende lichaam’)
Lid van de BVRGS, de Belgische Vereniging voor Relatietherapie, Gezinstherapie en Systeeminterventie.
Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.