Wat is hypnotherapie?
In hypnotherapie is hypnose een belangrijk onderdeel naast allerlei andere gesprekstherapeutische technieken. Hypnotherapie wordt ingezet bij heel uiteenlopende psychische en lichamelijke klachten.
Het kortste antwoord op de vraag ‘wat is hypnose’ is ‘naar binnen gekeerde, geconcentreerde aandacht met een doel’.
Deze ‘geconcentreerde aandacht’ is in essentie wat we spontaan ervaren wanneer bijv. een film, een boek, een taak, muziek, een landschap, het maken van een gerecht, fijn vrijen… onze aandacht grijpt en krijgt. Wat rondom ons gebeurt, onze zorgen, wat allemaal ook nog in onze agenda of onze doe-lijstjes staat, komt op zo’n moment spontaan meer op de achtergrond te staan.
Bij hypnose word je uitgenodigd en begeleid om dit natuurlijke kunnen te gebruiken in functie van wat je wil bereiken (meer zelfzekerheid, je minder overdonderd voelen door angst of andere emoties, fysiek herstel, omgaan met pijn, of welk ander therapeutisch doel dan ook). Hier wordt de aandacht doelbewust naar binnen gericht, op ademhaling, handen…
In de ontspanning en aandachtsfocus, dit werk eigen, blijkt het vaak makkelijker om oude overtuigingen die niet langer passen, te herzien.
Dit soort aandacht laat ook toe om wat afstand van en overzicht te behouden bij herinneringen die ons anders overstuur zouden kunnen maken.
We blijken ‘in trance’ vaak ook creatiever dan ons dagelijks bewustzijn toelaat, en we her-ontdekken makkelijker wat we in feite al wel wisten, maar waar we niet bewust van wisten dat we het wisten.
In tegenstelling tot wat er tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. De hypnotherapeut nodigt uit, maar jij blijft op elk moment in staat om je bij een suggestie van de therapeut vragen te stellen, om uit te maken wat wel en wat niet bruikbaar is, wat je wil en wat niet.
Door Didier Tritsmans