Lichaamstherapie
Een belangrijke, heldere onderverdeling van lichaamsgerichte benaderingen is hands-on-‘ en ‘niet-hands-on-werk’…
Net als lichaamspedagogieën zijn lichaamstherapieën in belangrijke mate gericht op ‘ervaren’: in onze sterk op inzicht, kennis, overzicht gerichte samenleving wordt o.i. het belang van emotie, lichaam, intuïtie, zeker ook in functie van ons welzijn en onze gezondheid, onderschat. Deze benaderingen zijn gericht op heling, ‘heel maken’, of anders gezegd, op integratie van, ruw gesteld, inzicht in en buikgevoel omtrent ons eigen leven.
‘Hands-on-werk’ plaatsen wij onder de noemer ‘lichaamstherapie’. Het betreft hier uiteenlopende werkwijzen waarbij de behandelaar het lichaam van de patiënt met de handen beroert.
Werkwijzen die onze groepspraktijk biedt en die onder die noemer vallen, zijn fasciatherapie, structureel lichaamswerk en osteopathie.
Bij deze heel diverse werkvormen gaat het om subtiele en zachte manipulaties. Ervaren effecten variëren van ontspanning tot een gericht beïnvloed worden in de persoonlijke lichamelijke toestand (spierspanning en andere oorzaken van bewegingsbeperking, zoals de fascia of het bindweefsel, alsook de mate van ervaren rust dan wel onrust in het lichaam.)
Bij welke klachten?
- Aandoeningen van het bewegingsapparaat
- Klachten m.b.t. algemene gezondheid (slaapproblemen, verteringsproblemen)
- Stressgerelateerde en onvoldoende begrepen fysieke klachten (hoofdpijn, angst, hyperventilatie)
- Fibromyalgie en spierpijn
- Chronische vermoeidheid
- Burnout en depressie