GROEPSPRAKTIJK ZUID POL DE MONTSTRAAT 8 2020 ANTWERPEN
0489 77 57 33 (niet voor afspraken) info@groepspraktijkzuid.be

Experiential Movement

Experiential Movement

6 – 7 mei 2024

Move yourself from inside out!

 

Als één van de fundamenten van Experiential Bodywork® draait bij Experiential Movement alles om het leren ontdekken van je lichaam door ‘experiëntieel’ of ervaringsgericht bewegen. We beginnen ‘back to basics’ met bewegingspatronen waarmee we als kind de wereld leerden ontdekken. Van daaruit bouwen we op met tal van doorleefde, speelse maar soms ook complexere bewegingsvormen. Steeds ligt hierbij de focus op innerlijke, ‘belichaamde’ processen zoals ritme, vrijheid, veerkracht, adem, stabiliteit en vitaliteit.

Tegelijkertijd helpt Experiential Movement ook om aan de slag te gaan met spanningen en blokkades die het lichaam gaandeweg opgeslagen heeft, vaak uit gewoonte of (werk-)houding maar soms ook als reactie op fysiek en emotionele pijn of trauma. Het in beweging brengen van deze oude kwetsuren heeft vaak een diep helende werking.

Voor deze prikkelende ontdekkingstocht halen we in Experiential Movement inspiratie uit diverse therapeutische stromingen, westerse en oosterse bewegingstradities en vormen van ademwerk, telkens met oog voor wetenschappelijke onderbouw. Met Experiential Bodywork® als praktische kapstok reiken we een ontwikkelingsdynamische integratie aan van ervaringsgericht bewegen in diagnostiek en behandeling. De aangeleerde bewegingen en lichaamsgerichte tools worden daarmee inzetbaar bij zowel psychosomatische als traumagerelateerde klachten, bij revalidatie en sportbegeleiding of gewoon als deel van een gezonde levensstijl.

 

 

Enkele getuigenissen

“De sublieme combinatie van alle bewegingsvormen heeft mij eraan herinnerd hoezeer we met ons lichaam in de wereld staan. Contact opbouw met mezelf doorheen meerdere fulcra, ondersteund door de verbinding in de groep, heeft mij als therapeut en als mens terug in beweging gebracht op onverwachte wijze. Met diepe dankbaarheid als resultaat! – Kim Vangeneugden “

“Experiential movement was voor mij integrerend, krachtig en zacht, verrijkend en ontroerend. Het gaf me nieuwe inzichten in het benaderen van patiënten vanuit beweging in relatie tot hun ervaring met hun lichaam. En bovenal was het een intens mooie ervaring rond mijn eigen lichaam. – Ine Slegers”

 

Fragmenten uit de inhoud

Dag 1: (4 x 1,5 u.)

Aan de slag met ervaringsgericht bewegen uit

Natural movement en functional training
Martial arts en meditatieve bewegingsvormen
Lichaamsgerichte psychotherapie en geïntegreerd lichaamswerk

Casuïstieke toepassingen

Dag 2: (4 x 1,5 u.)

Aan de slag met ervaringsgericht bewegen uit

Bodyawareness en movement awareness in dans
Authentic Movement
Doorleefd ademen en trauma-releasing exercises

Casuïstieke toepassingen

 

Praktische info

Data: 6 & 7 mei 2024 van 09.30 tot 17.00 u.

Locatie: Oostwest Centrum, Van Schoonbekestraat 148, 2000 Antwerpen

Kostprijs: 395,00 euro

Aanmelden of bijkomende info? Stuur een mailtje naar Sophie Van de Put

 

Docenten

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en osteopaat werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie. (Acco, 2017) kent momenteel een vierde druk en verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In september 2021 verschijnt zijn nieuwe boek ‘In de wachtkamer van het lichaam’ waarin geïntegreerd lichaamswerk en lichaamsgerichte psychotherapie verder wetenschappelijk onderbouwd en praktisch uitgewerkt worden.

 

Sophie Van de Put is van basisopleiding kinesitherapeute en heeft zich gespecialiseerd in fasciatherapie, perceptieve pedagogie en experiëntieel lichaamswerk. Zij is reeds 22 jaar werkzaam in een eigen praktijk voor kinesitherapie, osteopathie en fasciatherapie en werkt eveneens in een groepspraktijk voor lichaams- en psychotherapie als lichaamstherapeute met bijzondere aandacht voor psychosomatiek en trauma.

Vanuit een boeiende samenwerking met de psychotherapeuten uit Groepspraktijk Zuid te Antwerpen richt zij zich de laatste jaren steeds meer op het transdisciplinaire denken en verdiept zij zich vanuit een gemeenschappelijke visie in het bekend maken en bieden van geïntegreerde zorg.

Momenteel begeleidt ze collega’s, lichaams- en psychotherapeuten in intervisiegroepen waar verbinding wordt gezocht vanuit beide vakdomeinen. Daarnaast geeft ze bewegingslessen waar bewegingstherapie vanuit de fasciatherapie, het experiëntieel lichaamswerk en vanuit moderne dans wordt gecombineerd met ontwikkelingsgerichte bewegingsanalyse.  Zij is tevens vice-voorzitter van de Belgische afdeling van de Society for Psychosomatic Medicine.

 

 

 

 

 

 

Deze websites gebruikt cookies. Door verder te gaan op onze site, gaat u akkoord met het cookiegebruik.